Jídlo představuje jeden z největších otazníků budoucnosti. Jak nasytit celou planetu a přitom ji nezničit? Podle americké profesorky potravinové politiky a etiky Jessicy Fanzo produkují současné globální potravinové systémy za cenu drancování planety potravu, která neprospívá našemu zdraví. Upozorňuje na to, že i když se nakupování lokálních a čerstvých potravin stává trendem, zdravá a vyvážená strava zůstává pro řadu lidí z ekonomických a jiných důvodů nedostupná. A zdůrazňuje, že i když spotřebitelské chování hraje podstatnou roli, k dosažení plošné změny jsou potřeba politická rozhodnutí.
Jessica Fanzo se na Inspiračním fóru účastnila diskuze „Nové puzzle na talíři“, ve které spolu s ní vystoupili také Anna Strejcová ze spolku Zachraň jídlo a táborský restauratér Jan Čulík. Záznam celé diskuze si můžete pustit v českém znění.
Tato epizoda byla původně vydaná 24. března 2021.