Diskusní platforma Inspirační fórum bude i letos příležitostí objevovat nové perspektivy, posilovat dialog a vnášet do veřejného prostoru nové otázky o současném světě. Letošní ročník se bude věnovat vodě, umělé inteligenci, vesmíru, komunitám a také jídlu.
A právě o jídle bude hned první den. „Jídlo stojí ve středu lidských společenství i našich životů nejen jako fyziologická potřeba, ale také jako fenomén emocionální, sociální a politický. Jídlo nás utváří – tím, odkud své jídlo bereme, jak jej jíme nebo s kým usedáme ke stolu,“ říká k tématu vedoucí Inspiračního fóra Tereza Swadoschová. Program slibuje debatu o „lokalismu“, ve které novinářka Petra Tajovsky Pospěchová, jihlavská politička a aktivistka Eva Nováková a farmář a zakladatel Biofarmy Sasov otevřou téma lokálních surovin: co nám brání z nich vařit, proč lokálně nevaří české restaurace a jak tento přístup funguje v zahraničí.
Fórum nabídne také návod na udržitelné vaření z lokálních surovin v přímém přenosu. Při kuchařské show ukáže šéfkuchař a majitel slavné strakonické restaurace Sůl & Řepa Pavel Drdel a novinářka a foodblogerka Petra Tajovsky Pospěchová to, že nejlepší gastrozážitky nevyžadují exotické ingredience ani plýtvání. A také prozradí, kde má záchrana jídla své limity.